Warning: Creating default object from empty value in /home/virt101638/domains/fajna-chata.pl/public_html/wp-content/themes/hoarder/framework/zilla-theme-functions.php on line 141
Drewno do kominka – te porady pozwolą ci zaoszczędzić! - FAJNA CHATA

Drewno do kominka – te porady pozwolą ci zaoszczędzić!

Sezon grzewczy możemy uznać za otwarty, jeżeli jeszcze nie zgromadziliście zapasów na zimę, mamy dla was kilka porad jak wybrać opał do kominka. Zobaczcie jakie drewno wybrać i jak je składować.

Najlepszym rozwiązaniem jest zakup drewna sezonowego, co to oznacza?

Drewno sezonowe to nic innego jak drewno czekające (minimum rok, a najlepiej dwa lata) w specjalnie przygotowanych pryzmach. Najtańsze drewno sezonowe to, to kupowane w nadleśnictwie. Przechowywania go w pryzmach powoduje, że traci ono nawet 20 procent wilgotności, dzięki temu pali się lepiej, jest wydajniejsze oraz skutecznie ogrzewa pomieszczenie.

Gdzie kupić drewno sezonowe?

Takie drewno najbezpieczniej kupić od znanego leśniczego, będzie on najlepiej poinformowaną osobą, która wie o tym, czy drzewo jest już po sezonowaniu, czy jeszcze nie. Dużym plusem kupowania takiego opału jest fakt, że jest ono najtańsze na rynku. Jedynym minusem jest to, że składuje się je w dużych polanach, dlatego też potrzebne będzie więcej wysiłku do jego przygotowania tak, aby zmieściło się do kominka.

źródło: pixabay.com

Drewno możemy przygotować na dwa sposoby za pomocy łuparki do drewna oraz siekiery. Sposób z siekierą jest nieco niebezpieczny, ponadto musimy na to poświęcić więcej czasu. Przygotowanie drewna za pomocą łuparki do drewna trwa o wiele krócej, dodatkowo jest o wiele bezpieczniejsze. Decydując się na zakup łuparki, nie przejmujmy się ceną, wiele osób w naszej okolicy zapewne kupuje drewno w większych palach, co za tym idzie, potrzebuje narzędzia, które pomoże im w łatwiejszy sposób przygotować drewno. Wtedy zawsze możemy za małą opłatą wypożyczać nasz sprzęt.

Jeżeli macie taką możliwość drewno kupcie już na rok przed kolejnym sezonem grzewczym i połupcie je na mniejsze kawałki. Wtedy będziecie pewność, że szybciej straci ono wilgoć i będzie się lepiej składować.

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz